Генеральному прокурору України Яремі В.Г.

УКРАЇНСЬКА  МІЖГАЛУЗЕВА  РЕСПУБЛІКАНСЬКА  ПРОФСПІЛКА
«ПРАЦЯ»
ХАРКІВСЬКА ОБЛАСНА ПРОФОРГАНІЗАЦІЯ СОЛІДАРНИХ ПРОФСПІЛОК
О Б Л А С Н А    Р А Д А
61003, м.Харків, м-н Конституції, 1, 
Палац Праці, 6 під., 6 пов., к. 6605; тел. (057) 730-04-64



№ 02/14/16_                                                                     «17»  жовтня 2014р.   


Генеральному прокурору України
Яремі В.Г.


Шановний Віталію Григоровичу!

В службі швидкої медичної допомоги м. Харкова продовжуються процеси, котрi призвели до повної руйнації та втрати боєздатності українські збройні сили. А саме, директор КЗОЗ „Центр екстреної  медичної допомоги та медицини катастроф” Забашта В.Ф. та члени адміністрації систематично та системно порушують законодавство України та позбавляються кваліфікованих працівників, які їм заважають це робити. 
Обласна рада ХОП СП УМРП „Праця” змушена звернутись до Вас особисто з викладенням обставин     незаконного звільнення фельдшера 9-го відділення швидкої допомоги м. Харкова Білоуса В.О. та дій, які вчиняв директор КЗОЗ „Центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф” Забашта В.Ф. під час цієї ганебної акції.

Профгрупорг Солідарної профгрупи працівників 9-ї підстанції швидкої та невідкладної медичної допомоги Білоус В.О. впродовж багатьох років повідомляв письмово керівників служби швидкої допомоги, посадових осіб та органи державної влади, що кількість бригад швидкої незаконно скорочена на 30-40 відсотків, бригади не укомплектовані персоналом, немає надійного зв’язку, немає відповідного обладнання, що для запобігання великої кількості запізнень на виклики в умовах недостатньої кількості бригад Забашта В.Ф. примушує бригади впродовж 12-ти годинної зміни чергувати на вулиці та працювати понадурочно, надурочні роботи адміністрація оплачувати відмовляється. Є в листах Білоуса В.О. розповідь і про свавілля особисто Забашти В.Ф. Необхідно підкреслити, що Забашта В.Ф. є керівником служби швидкої допомоги приблизно з 2006 року.
Білоус В.О. з 2003 року працював в службі швидкої та невідкладної медичної допомоги м. Харкова. Спочатку він працював в складі КЗОЗ „Харківська міська лікарня швидкої та невідкладної медичної допомоги ім. проф. О.І. Мещанінова”, а з 01.01.2013 р. був переведений разом зі службою до складу КЗОЗ „Обласна клінічна лікарня – центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф”. Наступним кроком „реформи” був   черговий перевод  служби швидкої допомоги м. Харкова з 01.10.2013 року вже до підпорядкування КЗОЗ „Центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф”.
 З 30.09.2013 року Білоус В.О. був звільнений з КЗОЗ „Обласна клінічна лікарня – центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф” згідно власної заяви в зв’язку з переводом до КЗОЗ „Центр екстреної  медичної допомоги та медицини катастроф” на підставі п.5 ст.36 КЗпП України. В наказі № 235-к від 30.09.2013 р. вказано на згоду керівника КЗОЗ „Центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф” Забашти В.Ф.
Білоус В.О. як і три тисячі працівників швидкої медичної допомоги м. Харкова вийшов на роботу, але до роботи його в жовтні 2013 року недопускали та приховували причини. Листом який Білоус В.О. отримав 20.10.2013 року Забашта В.Ф. повідомив, що в його заяві про перевід з  КЗОЗ „Обласна клінічна лікарня – центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф” до КЗОЗ „Центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф” від 26.09.2013 року міститься описка. Тобто Білоус В.О.  звільнений 30. 09.2013 року по переводу до КЗОЗ „Центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф” не був переведений  з 01.10.2013 року разом з іншими працівниками до КЗОЗ „Центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф” в зв’язку з опискою в заяві від 26.09.2013 року. Це перша версія підстав відмови в переведенні до КЗОЗ „Центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф” від директора Забашти В.Ф.
Білоуса В.О. позбавили роботи, трудової книжки та унеможливили подальше працевлаштування оскільки в трудовій книжці міститься незрозумілий запис про звільнення по переводу. А ні більш ніж десятирічний стаж роботи, а ні всі необхідні дії зроблені за для продовження роботи в службі швидкої допомоги, в тому числі виходи на робочі зміни впродовж жовтня 2013 року, а ні правонаступництво КЗОЗ „Центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф” у відносинах з працівниками не було для Забашти В.Ф. підставою для переводу фельдшера 9-го відділення КЗОЗ „Обласна клінічна лікарня – центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф” Білоус В.О. на посаду фельдшера 9-го відділення КЗОЗ „Центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф” разом з усіма працівниками служби швидкої допомоги м.Харкова.
 Друга версія виникла в квітні 2014 року під час судового засідання по відновленню Білоуса В.О. на посаді. Представник КЗОЗ „Центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф” та Забашти В.Ф. повідомив суд, що Забашта В.Ф. погодився прийняти по переводу до КЗОЗ „Центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф” всіх працівників крім Білоуса В.О. Запис  в наказі № 235-к від 30.09.2013 р. про звільнення Білоуса В.О. щодо згоди Забашти В.Ф. на перевід представник пояснив помилкою. Яким чином трудова книжка Білоуса В.О. опинилась у відділі кадрів відповідача КЗОЗ „Центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф” представник пояснити не зміг.
Дзержинський районний суд м. Харкова в рішенні від 11.07.2014 р. зазначає, що „... трудовий договір з ним (Білоусом В.О.) КЗОЗ ЦЕМД та МК не було укладено з невідомих причин. …”. Зважаючи на те, що суд зовсім не згадує в рішенні про докази активної громадської та професійної позиції Білоуса В.О., які містяться в матеріалах справи та були досліджені в судовому засіданні можно зробити і такий висновок. Але крім особистої зацікавленності позбавитись Білоуса В.О. за його активну профспілкову діяльність від Забашти В.Ф. надійшли дві версії підстав для виключення Білоуса В.О. зі складу служби швидкої допомоги: описка в заяві Білоуса В.О. та право директора приймати на роботу тільки кого він забажає.
Не є для Забашти В.Ф. підставою для переводу фельдшера 9-го відділення КЗОЗ „Обласна клінічна лікарня – центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф” Білоус В.О. на посаду фельдшера 9-го відділення КЗОЗ „Центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф” і рішення Дзержинського районного суду м. Харкова від 11.07.2014 року (копію додаю). Негайне виконання рішення в частині зобов’язання укласти трудовий договір та стягнення середнього заробітку в межах одного місяця Забашта В.Ф. не виконує незважаючи на те, що Білоус В.О. знаходиться на своєму рабочому місці, в своему звичайному графіку змін вже на протязі більш ніж три місяці. Зважаючи на нехтування Забаштою В.Ф. вимог законодавства про виконання судових рішень Державна виконавча служба Дзержинського району м. Харкова неодноразово притягувала Забашту В.Ф. до адміністративної відповідальності, але не домоглась цим виконання рішення суду і передала матеріали та відповідне подання до органів внутрішніх справ для притягнення Забашти В.Ф. до кримінальної відповідальності за невиконання рішення суду.
Додатково зауважую, що Забашта В.Ф. дозволяє собі глумитись над Білоусом В.О. пропонуючи працевлаштування оскільки знає, що в такому випадку Білоус В.О. втрачає 60 відсотків свого заробітку за безперервний стаж роботи в службі швидкої допомоги. Саме тому від Білоуса В.О. приховували причини не допуску до роботи впродовж жовтня 2013 року. Забашта В.Ф. повідомив Білоуса В.О., що в його заяві від 26.09.2013 року міститься описка тільки тоді, коли Білоус В.О. вже втратив право на отримання доплат за безперервний стаж роботи в службі швидкої допомоги.

Останнє. Наприкінці 2010 року Забашта В.Ф. практично знищів Солідарну профспілку працівників швидкої та невідкладної медичної допомоги. Від членів профспілки на так званої „позачергової атестації” члени адміністрації вимагали писати заяви про вихід з профспілки. Десятки членів профспілки були змушені написати такі заяви. Білоус В.О. залишився в лавах профспілки. Безумовно Забашта В.Ф. не може навіть уявити собі повернення Білоуса В.О. до складу служби швидкої допомоги і буде робити все можливе щоб цього не сталося. Але відносно Забашти В.Ф. вже відкрита кримінальна справа тому, що законодавство України вимагає карати посадових осіб, котрі не виконують рішення суду в тому числі і забороною займати керівні посади (копія листа № 30/2-Б-557/1 Харківського міського управління МВС України додається). В свою чергу 30.09.2014 року Апеляційний суд Харківської області залишив без змін рішення Дзержинського районного суду м. Харкова від 11.07.2014 року в частині відновлення Білоуса В.О. на посаді та виплати йому суми зарплати за вимушений прогул (копія рішення додається). 
Обласна рада ХОП СП УМРП „Праця” наголошує на тому, що директор КЗОЗ „Центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф” Забашта В.Ф. не тільки спричиняє державі матеріальні збитки, а й залишає громадян України без кваліфікованих фахівців швидкої та невідкладної медичної допомоги і здійснює іншу діяльність, яка призводить до руйнації та втрати можливостей служби швидкої допомоги ефективно надавати необхідну медичну допомогу населенню.

Враховуючі вищенаведене, Обласна рада ХОП СП УМРП „Праця” вважає за необхідне поставити Вам особисто запитання чи має право Забашта В.Ф. залишатись керівником КЗОЗ „Центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф”?
Обласна рада ХОП СП УМРП „Праця” наполягає на обов’язковому притягненні директора КЗОЗ „Центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф” Забашти В.Ф. до кримінального покарання згідно норм ч.2 ст.382   Кримінального кодексу України і просить взяти під особистий контроль розслідування кримінальної справи для унеможливлення уникнути покарання за допомогою слідчих та працівників прокуратури.

Даний лист буде розміщено на сайті профспілки, тому просимо дозволу розмістити на сайті й Вашу відповідь.

Додатки: 1. Копія листа № 30/2-Б-557/1 на 1 арк;
                2. Копія рішення від 11.07.2014р. на 3-х арк;
                3. Копія рішення від 30.09.2014р. на 3-х арк..



Голова обласної ради                                                                   Краснянська С.М.

Немає коментарів:

Дописати коментар